Computer Organisation and Architecture Questions & Answers | COA | MCQ


Computer Organisation and Architecture | COA | MCQ

Set – 2
________________________________________
1. EBCDIC stands for
a. Extended Binary Coded Decimal Interchange Code
b. Extended Bit Code Decimal Interchange Code
c. Extended Bit Case Decimal Interchange Code
d. Extended Binary Case Decimal Interchange Code
________________________________________
2. BCD is
a. Binary Coded Decimal
b. Bit Coded Decimal
c. Binary Coded Digit
d. Bit Coded Digit
________________________________________
3. ASCII stands for
a. American Stable Code for International Interchange
b. American Standard Case for Institutional Interchange
c. American Standard Code for Information Interchange
d. American Standard Code for Interchange Information
________________________________________
4. Which of the following is first generation of computer
a. EDSAC
b. IBM-1401
c. CDC-1604
d. ICL-2900
________________________________________
5. Chief component of first generation computer was
a. Transistors
b. Vacuum Tubes and Valves
c. Integrated Circuits
d. None of above
________________________________________
6. FORTRAN is
a. File Translation
b. Format Translation
c. Formula Translation
d. Floppy Translation
________________________________________
7. EEPROM stand for
a. Electrically Erasable Programmable Read Only Memory
b. Easily Erasable Programmable Read Only Memory
c. Electronic Erasable Programmable Read Only Memory
d. None of the above
________________________________________
8. Second Generation computers were developed during
a. 1949 to 1955
b. 1956 to 1965
c. 1965 to 1970
d. 1970 to 1990
Correct Answer: 1956 to 1965
Explanation: Second generation computers used transistors as their main electronic component. Transistor was invented by Bell Lab Scientists John Burdeen, Walter Brattain and William Shockley in 1947 and won the Nobel Prize in 1956 but it was not used in computers till 1956. The second generation continued until the implementation of IC chips invented by Jack Kilby in Texas Instruments in 1958.
________________________________________
9. The computer size was very large in
a. First Generation
b. Second Generation
c. Third Generation
d. Fourth Generation
________________________________________
10. Microprocessors as switching devices are for which generation computers
a. First Generation
b. Second Generation
c. Third Generation
d. Fourth Generation
________________________________________
________________________________________
Answers:
________________________________________
________________________________________
1. EBCDIC stands for
Correct Answer: a. Extended Binary Coded Decimal Interchange Code
Explanation: EBCDIC is an 8-bit binary code for larger IBMs primarily mainframes in which each byte represent one alphanumeric character or two decimal digits. 256 characters can be coded using EBCDIC.
2. BCD is
Correct Answer: a. Binary Coded Decimal
Explanation: BCD is a binary coded notation in which each of the decimal digits is expressed as a 8-bit binary numeral. For example in binary coded decimal notation 12 is 0001 0010 as opposed to 1100 in pure binary.
3. ASCII stands for
Correct Answer: c. American Standard Code for Information Interchange
Explanation: ASCII is a code which converts characters – letters, digits, punctuations and control characters such as Alt, Tab etc – into numeral form. ASCII code is used to represent data internally in micro-computers. ASCII codes are 7 bits and can represent 0 to 127 and extended ASCII are 8 bits that represents 0 to 255.
4. Which of the following is first generation of computer
Correct Answer: a. EDSAC
Explanation: IBM-1401, CDC-1604 is second generation computer. ICL-2900 is a fourth generation computer. EDSAC is important in the development of computer since it was the first computer to use John von. Neumann’s Stored Program Concept. It used 3000 vacuum tubes and computers with vacuum tubes are of first generation computers.
5. Chief component of first generation computer was
Correct Answer: b. Vacuum Tubes and Valves
Explanation: Transistors were used for second generation computers and integrated circuits in third generation. First generation computers used vacuum tubes and valves as their main electronic component. Vacuum Tubes were invented by Lee DeForest in 1908.
6. FORTRAN is
Correct Answer: c. Formula Translation
Explanation: FORTRAN (Formula Translation) is one of the earlier High Level programming languages used to write scientific applications. It was developed by IBM in 1956.
7. EEPROM stand for
Correct Answer: a. Electrically Erasable Programmable Read Only Memory
Explanation: There are three types of ROM namely, PROM, EPROM and EEPROM. PROM can’t be reprogrammed, EPROM can be erased by exposing it in high intensity ultraviolet light and EEPROM can be erased and reprogrammed electrically. It is not needed to be removed from the computer to be modified.
8. Second Generation computers were developed during
Correct Answer: 1956 to 1965
Explanation: Second generation computers used transistors as their main electronic component. Transistor was invented by Bell Lab Scientists John Burdeen, Walter Brattain and William Shockley in 1947 and won the Nobel Prize in 1956 but it was not used in computers till 1956. The second generation continued until the implementation of IC chips invented by Jack Kilby in Texas Instruments in 1958.
9. The computer size was very large in
Correct Answer: a. First Generation
Explanation: It is obvious that computers developed with more power, reliability, speed and smaller sizes due to the enhancement of technology. First generation computers used 1000s of vacuum tubes that required lot of space made them gigantic in size. Single transistor could replace 1000 vacuum tubes and a single IC chip replaced 1000s of transistors made computers smaller and more speedy.
10. Microprocessors as switching devices are for which generation computers
Correct Answer: Fourth Generation
Explanation: Microprocessors further revolutionized the development of computers. Personal microcomputers were possible due to the microprocessors. The first microprocessor called Intel 4004 was developed by American Intel Corporation in 1971. Microprocessors are used in the computers of fourth generation computers.

Have any Question or Comment?

Leave a Reply

Exciting Offers

Subscribe to Blog via Email

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 90 other subscribers

Exciting Offers

Exciting Offers

Exciting Offers

Close
%d bloggers like this: