Computer Organisation and Architecture Questions & Answers | COA | MCQ


Computer Organisation and Architecture | COA | MCQ

Set – 1
________________________________________
1. UNIVAC is
a. Universal Automatic Computer
b. Universal Array Computer
c. Unique Automatic Computer
d. Unvalued Automatic Computer
________________________________________
2. CD-ROM stands for
a. Compactable Read Only Memory
b. Compact Data Read Only Memory
c. Compactable Disk Read Only Memory
d. Compact Disk Read Only Memory
________________________________________
3. ALU is
a. Arithmetic Logic Unit
b. Array Logic Unit
c. Application Logic Unit
d. None of above
________________________________________
4. VGA is
a. Video Graphics Array
b. Visual Graphics Array
c. Volatile Graphics Array
d. Video Graphics Adapter
________________________________________
5. IBM 1401 is
a. First Generation Computer
b. Second Generation Computer
c. Third Generation Computer
d. Fourth Generation Computer
________________________________________
6. MSI stands for
a. Medium Scale Integrated Circuits
b. Medium System Integrated Circuits
c. Medium Scale Intelligent Circuit
d. Medium System Intelligent Circuit
________________________________________
7. The capacity of 3.5 inch floppy disk is
a. 1.40 MB
b. 1.44 GB
c. 1.40 GB
d. 1.44 MB
________________________________________
8. The first computer introduced in Nepal was
a. IBM 1400
b. IBM 1401
c. IBM 1402
d. IBM1402
________________________________________
9. WAN stands for
a. Wap Area Network
b. Wide Area Network
c. Wide Array Net
d. Wireless Area Network
________________________________________
10. MICR stands for
a. Magnetic Ink Character Reader
b. Magnetic Ink Code Reader
c. Magnetic Ink Cases Reader
d. None
________________________________________
Answers
________________________________________
1. UNIVAC is
Correct Answer: a. Universal Automatic Computer
Explanation: There are no computers with the name as in other options. UNIVAC was the first general purpose electronic digital computer designed for commercial use, produced by Universal Accounting Company of John Mauchly and J.P.Eckert in 1951.
2. CD-ROM stands for
Correct Answer: d. Compact Disk Read Only Memory
Explanation: There are no objects with the name as in other options. CD-ROM is a non-volatile optical data storage medium using the same physical format as audio compact disk, readable by a computer with a CD-ROM drive. The standard 12 cm diameter CD-ROM store about 660 megabytes.
3. ALU is
Correct Answer: a. Arithmetic Logic Unit
Explanation: ALU is a unit in Central Processing Unit in a computer system that is responsible for arithmetic calculations and logical operations. Apart from ALU, the CPU contains MU (Memory Unit) and CU (Control Unit).
4. VGA is
Correct Answer: a. Video Graphics Array
Explanation: VGA is a type of Graphics Adapter. Graphic Adapter is an electronic board that controls the display of a monitor. This device helps the motherboard to work with the monitor and in VGA and SVGA the last letter ‘A’ stands for ‘Array’ whereas in MDA, CGA, MCGA the last letter ‘A’ stands for ‘Adapter’.
5. IBM 1401 is
Correct Answer: b. Second Generation Computer
Explanation: IBM 1401 is a Second Generation Computer and is the first computer to enter Nepal in 2028 BS for census. Government of Nepal had brought this computer on rent and later purchased for data processing in Bureau of Statistics. After this computer, another ICL 2950/10, a British computer, was purchased by the fund of UNDP and UNFPA for the census of 2038 BS is second computer in Nepal.
6. MSI stands for
Correct Answer: a. Medium Scale Integrated Circuits
Explanation: After the invention of IC chips the development of computers plunged into next phase. Small Scale Integration and Medium Scale Integration (SSI and MSI) were used in third generation of computers and Large Scale Integration and Very Large Scale Integration (LSI and VLSI) are being used in fourth generation of computers. People are now expecting ULSI (Ultra Large Scale Integration) Circuits to be used for fifth generation computers.
7. The capacity of 3.5 inch floppy disk is
Correct Answer: d. 1.44 MB
Explanation: Microfloppy disks (3.5 inch) if it is high density (MF2HD) can store 1.44 MB and if it is low density (MF2DD), it can store 720 KB. Mini Floppy disks (5.25 inch) if it is high density (MD2HD) can store 1.2 MB and low density (MD2DD) stores 360 KB of data.
8. The first computer introduced in Nepal was
Correct Answer: b. IBM 1401
Explanation: IBM 1401, a second generation computer was brought in Nepal by the Government of Nepal paying One Lakh and twenty five thousands per month to use in the census in 2028 B.S. Before this computer, Nepal was using a calculating device called Facit for statistical tasks.
9. WAN stands for
Correct Answer: b. Wide Area Network
Explanation: There are three different classes of computer network namely, Local Area Network (LAN) that covers a small geographical area such as a room, a building or a compound; Metropolitan Area Network (MAN) that has a citywide coverage; and Wide Area Network (WAN) that covers the whole globe or beyond the globe.
10. MICR stands for
Correct Answer: a. Magnetic Ink Character Reader
Explanation: MICR (Magnetic Ink Character Reader) is kind of scanner that can scan and identify the writing of magnetic ink. This device is used in banks to verify signatures in Checks.
________________________________________

Have any Question or Comment?

Leave a Reply

Exciting Offers

Subscribe to Blog via Email

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 90 other subscribers

Exciting Offers

Exciting Offers

Exciting Offers

Close
%d bloggers like this: