Cognos Expert Quiz


Cognos Expert Quiz



Cognos Expert Quiz contains set of 51 Cognos MCQ Questions With Answers which will help you to clear Expert level quiz.



1) To reduce system resource requirements and improve report performance ….

  1. Enable Governor settings in Framework Manager
  2. Disable Governor settings in Framework Manager
  3. Enable only Local cache
  4. None of the above
Answer : A

 

 

2) In Framework Manager, unwanted query splits (full outer joins) occur in which one of the following scenarios?

  1. Multi-fact queries where determinants have not been specified
  2. Single fact queries where determinants have not been specified
  3. Conformed and non-conformed dimensions are mixed in one query
  4. Query subjects are incorrectly identified as facts in the context of a query
Answer : D

 

 

3) Row Level Security can be set in Framework Manager using

  1. Package
  2. Parameter Map
  3. Data Source
  4. Namespace
Answer : B

 

 

4) What is the extension of framework manager’s  project file?

  1. .xml
  2. .mdl
  3. .cpf
  4. .mdc
Answer : C

 

 

5) Governor settings can be used to

 

  1. Apply privileges and restrictions for integration with other application
  2. Audit the usage of Cognos Report
  3. Apply restrictions such as number of records retrieved and number of tables used in report queries
  4. All the above
Answer : C

 

 

6) An author creates a report to show product lines that have a profit margin less than 40% for year 2007. Which expression did the report author use in the rows of the cross tab?

  1. filter(([Product line],[Profit Margin],[2007]) < .40)
  2. except([Product line],([Profit Margin],[2007]) < .40)
  3. tuple(([Product line],[Profit Margin],[2007]) < .40)
  4. filter([Product line],tuple([Profit Margin],[2007]) < .40)
Answer : D

 

 

7) You want to give the user an option to display description column in report, based on prompt selection. Which conditional property will you use?

  1. Text Source Variable
  2. Render Variable
  3. Style Variable
  4. Block Variable
Answer : B

 

 

8) If a crosstab contains nested calculations, the calculations are performed in which order by default:

  1. outermost calculation on the columns
  2. innermost calculation on the columns
  3. outermost calculation on the rows
  4. innermost calculation on the rows

 

  1. 1,2,3,4
  2. 4,3,2,1
  3. 1,2,4,3
  4. 2,1,4,3
Answer : A

 

 

9) In Report Studio, an author wants to create a variable for a conditional block so the report displays either a crosstab or a chart, depending on what the user selects in the prompt. What property of the conditional block must the author define to create this variable?

  1. Style Variable
  2. Current Block
  3. Block Variable
  4. Render Variable
Answer : C

 

 

10) what is stitched query?

  1. Merging two separate queries
  2. sending queries to the database and then group them locally
  3. sending two separate queries to the data source and then merge them locally
  4. None of the above
Answer : C

 

 

11) Where are global classes set in Report Studio to effect the current report only

  1. Conditional explorer
  2. Query explorer
  3. Page explorer
  4. Global classes will not effect the current report
Answer : C

 

 

12) which of the following is used to create dimensional filters that reduce the data included in measure rollups

  1. Tuple
  2. Slicer
  3. Filters
  4. None of the above
Answer : B

 

 

13) Which of the following is true regarding singleton objects

  1. A data element that has only one value
  2. A query item that you can insert anywhere in the layout of your report where there is no query associated
  3. Singleton object only retrieves first row from the associated query
  4. All the above
Answer : D

 

 

14) In Report Studio, an author wants to conditionally format a list report according to the revenue generated by each product line. The Revenue data item does not appear in the list object but is part of the Query. Which of the following must the author do in order to apply this conditional formatting?

  1. Make the Revenue data item a property of Query1.
  2. Make the Revenue data item a property of the List object.
  3. Make the Revenue data item a property of the Page object.
  4. Make the Revenue data item a property of the Variable object.
Answer : B

 

 

15) In Report Studio, an author creates the following report: The author wants each row of this report to contain a column chart displaying quantity sold for a particular product line. How can the author ensure that the chart in each row displays data for only the product line that appears in the same row?

  1. Add a column chart to the list, link the column chart to the same query used for the list and then add data to the chart.
  2. Add a column chart to the list, add data to the chart and then create a union relationship between the queries for the list and the chart.
  3. Add a column chart to the list, add data to the chart and then create an intersect relationship between the queries for the list and the chart.
  4. Add a column chart to the list, add data to the chart and then create a master-detail relationship between the queries for the list and the chart.
Answer : D

 

 

16) What is true about MUNs?

  1. A MUN is a business key that allows drill through between packages.
  2. A MUN is a key with a unique value at each level.
  3. A MUN contains the fully qualified path to a member.
  4. A MUN is a category code that is generated when the cube is built.
Answer : C

 

 

17) Which statement is true about MUNs?

  1. They are used to define roll-up properties in a hierarchy.
  2. They are used to retrieve members from the data source.
  3. They change each time the package is published.
  4. They are used to retrieve levels from the data source.
Answer : B

 

 

18) In Report studio an author wants the report title to appear in the language in which the report is run. What property of the report header must the author define to create this variable?

  1. Style Variable
  2. String Variable
  3. Render Variable
  4. Text Source Variable
Answer : D

 

 

19) In Report Studio, an author wants to ensure detailed report data is summarized using the default aggregation specified in the package. Which of the following is true?

  1. Aggregate Function must be set to Total
  2. Aggregate Function property must be set to None
  3. Auto-Group and Summarize property must be set to No
  4. Auto-Group and Summarize property must be set to Yes
Answer : D

 

 

20) In Report Studio, why would an author unlock a report

  1. To open a report saved locally in XML
  2. To insert an object inside a list column
  3. To apply conditional formatting
  4. To view data that has been restricted in Framework Manager
Answer : B

 

 

21) In the Report Studio which report outputs can produce a Bookmark?

  1. CSV and PDF
  2. CSV and Excel
  3. HTML and PDF
  4. Excel and HTML
Answer : C

 

 

22) In Report Studio, if an author adds a prompt to a report page containing a list, how can the author prevent an automatically generated prompt from appearing when the report runs?

  1. Add a Static Choice
  2. Specify a Default Selection
  3. Set the Auto-Submit property to Yes
  4. Change the Required property to No
Answer : B

 

 

23) Which of the following is true regarding macros in Framework manager

  1. Macros are small piece of code which can be inserted in objects
  2. Macros can include references to Parameter maps
  3. Macros can include references to users’s session parameters
  4. All the above
Answer : D

 

 

24) Which of the following applies to Parameter maps in Framework manager ?

  1. Parameter maps are key value pairs
  2. Parameter maps are 2-column lookup tables defined in framework manager
  3. Parameter maps can be used in macros to Filter objects at run time based on session parameters in Query subjects
  4. All the above
Answer : D

 

 

25) Which of the following is not a valid session parameter

  1. DefaultName
  2. runLocale
  3. current_timestamp
  4. account.systemName
Answer : D

 

 

26) Which of the following cannot be achieved using Governers

  1. Max number of report tables
  2. Set a limit on on query execution time
  3. Allow / Deny outer joins
  4. None of the above
Answer : D

 

 

27) To display objects based on a condition in Report studio, we can use

  1. Conditional Blocks
  2. Hide option
  3. Conditional views
  4. Filters
Answer : A

 

 

28) Which of the following is true regarding query subjects ?

  1. A model query subject can be created by merging more than one data source query subjects ?
  2. Type of query subject cannot be changed once it is created
  3. A stored procedure query subject is based on an existing data source query subject
  4. A & B
Answer : D

 

 

29) What is Parameter map

  1. Parameter maps are objects that store key-value pairs
  2. Parameter maps are objects that store index values
  3. Parameter maps are objects that store stored procedures
  4. Look up tables
Answer : A

 

 

30) What is the efficient Way of distributing reports?

  1. Bursting
  2. Emailing
  3. Both A & B
  4. None of the above
Answer : A

 

 

31) In Framework Manager, if a modeler changes the business key for a level in a regular dimension, which of the following may change?

  1. Level MUN
  2. Level identifier
  3. Member MUNs
  4. Member aliases
Answer : C

 

 

32) Which of the following is true about a dimensional query

  1. Uses relational functions to return the data
  2. Defines the basic structure of the cell rollups
  3. Contains tuples
  4. Used to create a master-detail relationship
Answer : C

 

 

33) Which of the following is true regarding types of sql generated in Cognos BI ?

  1. Cognos SQL works on any supported database
  2. Native SQL is used to pass SQL to a specific database
  3. Pass-through SQL is passed to the database without being validated
  4. All the above
Answer : D

 

 

34) When we are working with dimensional data sources, which kind prompts are useful

  1. Value Prompt
  2. Tree Prompt
  3. Text box prompt
  4. Interval Prompt
Answer : B

 

 

35) Which of the following is loaded into memory for a Dynamic cube ?

  1. Metadata Members
  2. Aggregates
  3. Individual Data items and result sets
  4. All the above
Answer : D

 

 

36) Which of the following is true regarding Dynamic cubes ?

  1. Aggregate Advisor can be used to recommend aggregates in Dynamic cubes to improve performance
  2. A Dynamic cube is deployed as a Datasource in Cognos Server
  3. Cognos Dynamic Cubes can scale up to terabytes of data
  4. All the above
Answer : D

 

 

37) Which of the following is not true about virtual cubes ?

  1. A virtual cube is created by merging 2 or more dynamic cubes
  2. Virtual Cubes can consist of virtual cubes as well as Dynamic cubes
  3. Cognos sends a single query joining multiple fact tables to database, when the query is executed on a virtual cube
  4. With virtual cubes, objects from two cubes can be merged into a single cube on an object-by-object basis
Answer : C

 

 

38) RAVE Visualizations are installed using the following method:

  1. Import Visualizations as templates in Report Studio
  2. Import package containing Visualizations under Content Administration in Cognos Administration
  3. Import Visualizations under Library tab in Cognos Administration
  4. Import Visualizations using Cognos Cogfiguration tool
Answer : C

 

 

39) In Cognos BI, RAVE stands for

  1. Rapidly Adaptive Visualization Engine
  2. Rapidly Active Visualization Engine
  3. Rapidly Active Virtualization Engine
  4. Random Action Visualization Engine
Answer : A

 

 

40) To display the labels in report in the language of user’s locale, we can use the following feature in report studio

  1. Conditional Blocks
  2. Conditional Layouts
  3. Conditional Views
  4. Conditional Columns
Answer : B

 

 

41) Which of the following is True regarding Cognos Dynamic Cubes Aggregate advisor ?

  1. suggests In-Database Aggregates for Dynamic Cubes
  2. suggests In-memory aggregates for Dynamic Cubes
  3. suggests Database & In-memory Aggregates for Virtual Cubes
  4. Both A & B
Answer : D

 

 

42) What is Cache priming in Dynamic Cubes ?

  1. Clearing Data & result set cache to make more memory available for new queries
  2. Running a set of reports to populate result set cache, expression cache and data cache to accelerate query performance
  3. Deleting cache used by a specific report queries
  4. Efficient use of memory by setting cache limits
Answer : B

 

 

43) Which of the following is not one of the caches used by Dynamic Cubes ?

  1. Result Set Cache
  2. Expression Cache
  3. Aggregate Cache
  4. Index Cache
Answer : D

 

 

44) Which of the following is True regarding Active reports ?

  1. Segmenting data offers better performance compared to filtering data in a list
  2. Segmenting data in list reports can be achieved using Data decks
  3. Filtering data offers better performance compared to segmenting data in a list
  4. Both A & B
Answer : D

 

 

45) Following Application Drill-Thru properties need to be set to connect Active reports using Ipad

  1. set value of cogmobgr_cm_report_id
  2. set value of cogmobgr_cm_store_id
  3. set value of cogmobgr_cm_search_path
  4. Both B & C
Answer : D

 

 

46) Which of the following is True for Bursting Reports

  1. Report bursting requires specifying Burst Query and Burst Recipients
  2. Burst Query is not mandatory but burst recipient needs to be specified
  3. One Burst instance is created for each burst group and sent to associated burst recipients
  4. Burst query is executed only once and works through the burst recipients
Answer : D

 

 

47) What is use of Brust Table

  1. To store Brust Key
  2. To store List of Brust Reports
  3. To list of recipients.
  4. None of the above
Answer : C

 

 

48) What is pre-requisite for brusting reports.

  1. Column which associated brust key should be grouped
  2. Column which associated with brust key should not be grouped.
  3. All column in report should be grouped
  4. None of the above
Answer : A

 

 

49) From where we can download RAVE visualization

  1. ibm.com
  2. wipro.com
  3. www.analyticszone.com
  4. All the above
Answer : C

 

 

50) To optimize MHT file which solution(s) is / are recomanded

  1. Query Filtering
  2. Keep deck simple
  3. Reducing the number of hotspots on charts and maps
  4. All the above
Answer : D

 



Have any Question or Comment?

Leave a Reply

Exciting Offers

Subscribe to Blog via Email

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 95 other subscribers

Exciting Offers

Exciting Offers

Exciting Offers

Close
%d bloggers like this: