Cognos Intermediate Quiz


Cognos Intermediate Quiz



Cognos Intermediate Quiz contains set of 51 Cognos MCQ Questions With Answers which will help you to clear Intermediate level quiz.



1) A qualifying container for objects that provides a unique name to prevent naming conflicts

  1. namespace
  2. Package
  3. model
  4. parameter map
Answer : A

 

 

2) How can we restrict the no of rows per page in list report ?

  1. no of rows per page in list report cannot be restricted
  2. columns can be restricted and not the rows in list report
  3. In Page properties – rows per page
  4. In list properties – rows per page
Answer : D

 

 

3) How do you handle Database Schema changes in Framework manager model to automatically update meta data ?

  1. Delete Database schema and create new Schema
  2. Update automatically
  3. Update object every time Database schema changes
  4. None of the above
Answer : C

 

 

4) How to reprompt a set of prompts in a report.

  1. Refresh the page
  2. Refresh the prompt section.
  3. Add a reprompt button to report
  4. None of the above
Answer : C

 

 

5) In Report Studio, which variable in Condition Explorer requires the author to create Values?

  1. Style
  2. String
  3. Boolean
  4. Language
Answer : B

 

 

6) Which Report Run option will minimize processing time ?

  1. PDF
  2. HTML
  3. Excel
  4. None of the above
Answer : A

 

 

7) This represents the many-to-many relationship

  1. .1 to 1..n
  2. 1..n to 1..n
  3. .1 to 1..1
  4. .1 to 1..n
Answer : B

 

 

8) To explore correlations between different sets of data what kind of charts are useful ?

  1. Bubble Charts
  2. Scatter chart
  3. point Charts
  4. Combination charts
Answer : B

 

 

9) When you add a measure to a report, the measure has a default ___ function property

  1. Aggregate
  2. Drilldown
  3. Drill up
  4. None
Answer : A

 

 

10) When you add a prompt item directly onto a report page, what happens when you run the report?

  1. the prompt page appears
  2. the report appears with a prompt on the page letting you narrow your focus
  3. you will be prompted to specify a value for that item before the report is displayed
  4. none of the above
Answer : C

 

 

11) Where can connection information for data sources listed in the Framework Manager Metadata Wizard be edited?

  1. Cognos Administration
  2. Framework Manager Metadata Wizard
  3. Content store resource in Cognos Configuration
  4. Data Sources folder in the Framework Manager Project Viewer
Answer : A

 

 

12) Which of the following is NOT a valid section of a report specification?

  1. specification header
  2. query(ies)
  3. layout(s)
  4. database(s)
Answer : D

 

 

13) Can we import a store procedure in FM for list report

  1. No
  2. Yes, store procedure with out parameter
  3. Yes, procedure which returns cursor
  4. All store procedure
Answer : C

 

 

14) In report studio , why would an user unlock a report?

  1. To open a report saved locally in xml
  2. To add objects to existing cells or blocks in report
  3. To apply conditional formatting
  4. All of the above
Answer : B

 

 

15) Which of the following functionality can be applied to a list report ?

  1. Filter
  2. summary
  3. calculation
  4. All the above
Answer : D

 

 

16) Report studio has which types of variables

  1. Render variable
  2. Style variable
  3. Contional variable
  4. All the above
Answer : D

 

 

17) What are the different levels of security that can be applied in Framework Manager?

  1. Data & Package
  2. Data, Object & Package
  3. Object & Data
  4. None of the above
Answer : B

 

 

18) What is the name of the interface where you can schedule report?

  1. Cognos Administration
  2. Metrics Studio
  3. Analysis Studio
  4. Report Studio
Answer : A

 

 

19) A Query Subject named X should be accessible only by Managers, What security mode will u apply

  1. Data Level
  2. Object Level
  3. Model Level
  4. None
Answer : B

 

 

20) Active Reports Can be viewed on

  1. Desktop
  2. IPAD
  3. Andriod Phone
  4. ALL
Answer : D

 

 

21) What is the difference between an iterator and a data iterator in Active reports ?

  1. Anything with ‘data’ in front of the control is driven by data in a query. A non-data control can have the control values manually created by simply typing them in
  2. Both are same
  3. Anything with ‘data’ in front of the control is driven by data in a static data of control. A non-data control can have the control values manually created by simply typing them in
  4. None of the above
Answer : A

 

 

22) In a Report Studio report, to  set to the Height and Width of an object which property must be set?

  1. Positioning
  2. Size & Overflow
  3. Padding
  4. Margin
Answer : B

 

 

23) In Report Studio, why would an author use the Page Structure view?

  1. To move objects in a report.
  2. To change the underlying query.
  3. To add a new page to the report.
  4. To drive page layout using a query.
Answer : A

 

 

24) Which of the following is true for 0..n cardinality?

  1. The cardinality is optional and a union will be performed.
  2. The cardinality is optional and an inner join will be performed.
  3. The cardinality is optional and an outer join will be performed.
  4. The cardinality is required and an outer join will be performed.
Answer : C

 

 

25) Prompt controls that are added to report pages will appear when we run the report in

  1. HTML
  2. PDF
  3. Excel
  4. CSV
Answer : A

 

 

26) Following is true regarding Determinants in Cognos BI

  1. Determinants are used to ensure correct aggregation of repeated keys and attributes
  2. Determinants are used to avoid double counting
  3. A group-by needs to be specified for non unique determinants
  4. All the above
Answer : D

 

 

27) Which of the following is not true regarding determinants

  1. Determinants are set in Framework manager
  2. Determinants are to be specified when a query subject needs to be connected at different levels of granularity.
  3. Determinants are not related to granularity of query subjects being connected
  4. None of the above
Answer : C

 

 

28) Which of the following are true regarding determinants ?

  1. When you specify a non-unique determinant you need to specify group by
  2. When you specify a unique determinant you need to specify Order by
  3. For unique determinants, both group by and order by need to be specified
  4. None of the above
Answer : A

 

 

29) Which of the following is not a type of variable in condition explorer in Report studio

  1. Boolean variable
  2. String Variable
  3. Numeric variable
  4. Language Variable
Answer : C

 

 

30) If a report contains a prompt, what happens when you run the report ?

  1. A prompt page appears asking for a selection
  2. The report runs with prompt at the top of page letting you to change selection
  3. Report appears filtered on predefined parameter values
  4. None of the above
Answer : A

 

 

31) Which of the following is True regarding Cognos Workspace ?

  1. It is a Web based tool used to build Interactive workspaces using existing Cognos BI Content
  2. Is the work area where tables and charts are placed in Report studio
  3. Is a tool used to develop pixel perfect reports
  4. None of the above
Answer : A

 

 

32) Which of the following filters is not available in Framework manager ?

  1. Standalone filter
  2. Embedded filter
  3. Detail Filter
  4. A & B
Answer : C

 

 

33) Which of the following filters is not available in Report studio ?

  1. Summary Filter
  2. Detail Filter
  3. Regular filter
  4. None of the above
Answer : C

 

 

34) Which of the following is true regarding Model Query Subjects ?

  1. Model Query subjects reflect point of view of business users
  2. Model Query subjects are based on Data source query subjects
  3. Filters & Calculations can be added to Model Query Subjects
  4. All the above
Answer : D

 

 

35) Which of the following is a type of shortcut in Framework manager ?

  1. Alias Shortcut
  2. Query Shortcut
  3. Model Shortcut
  4. DataSource shortcut
Answer : A

 

 

36) In Framework Manager we use the below filter when we have to use filter with only one specific query subject or model query subject.

  1. StandAlone
  2. Embedded
  3. Detail Filter
  4. Summary Filter
Answer : B

 

 

37) In report studio, a detail filter can be applied in the following cases

  1. To apply filter on individual records retrieved from database
  2. To filter records after data is aggregated at report level
  3. To filter data based on group summaries
  4. Both A & B
Answer : D

 

 

38) Which of the following is true regarding deployment of content between environments

  1. You can deploy entire content store between environments
  2. You can deploy partial content between environments
  3. You can include user account information when exporting entire content store
  4. All the above
Answer : D

 

 

39) Which option is best if users need to be given the option to view a report as a list, a crosstab or a chart

  1. String variable
  2. Boolean
  3. Report Language
  4. Layout calculation
Answer : A

 

 

40) To highlight exceptional values in reports we can use

  1. Conditional Blocks
  2. Conditional styles
  3. Format command
  4. None of the above
Answer : B

 

 

41) Which of the following is not true regarding Dynamic Query Mode (DQM) ?

  1. Available from Cognos BI 10 onwards
  2. DQM over relational is only supported by DMR packages
  3. Package published without DQM enabled will run in Compatible Query Mode
  4. DQM cannot be enabled at Project level
Answer : D

 

 

42) Query Engine used by DQM is called

  1. Dynamic Query Engine (DQE)
  2. Relational Query Engine (RQE)
  3. Extensible Query Engine (XQE)
  4. None of the above
Answer : C

 

 

43) Dynamic Queries are serviced by

  1. Query Service
  2. Identity Service
  3. Report Service
  4. Analytic Service
Answer : A

 

 

44) Do More button is Cognos Workspace is used to

  1. Open the component in Workspace advanced Tool
  2. Open the Properties Window
  3. Set Advanced Properties for the component
  4. None of the above
Answer : A

 

 

45) Which is the tool used to display graphical representation  & Trouble shoot Dynamic queries

  1. Dynamic Query Debugger
  2. Dynamic Query Analyzer
  3. DQM Debugger
  4. None of the above
Answer : B

 

 

46) Which of the following is true regarding Dynamic Cubes

  1. Dynamic Cube is an extension of Dynamic Query
  2. Dynamic Cubes use In- memory cache and aggregate awareness to achieve high performance
  3. Require star or snow flake database schemas
  4. All the above
Answer : D

 

 

47) Can we control Life of Active report

  1. Yes
  2. No
  3. Yes with Limited functionality.
Answer : B

 

 

48) How to disable Active Reports based on User Class

  1. By using Capabilities options
  2. By removing from execute permission
  3. both
  4. None of above
Answer : B

 

 

49) Can we apply Global filter for all compoment in Workspace

  1. No
  2. Yes
Answer : B

 

 

50) Where can import external datasource e.g. excel files

  1. Workspace
  2. Workspace Advance
  3. Both (Workspace and Workspace Advance)
  4. None
Answer : B

 

 

51) What are delivary methods of Report Out via Cognos Schedule

  1. Email
  2. Print
  3. Save to N/W Drive
  4. All the above
Answer : D

 

 

52) Can we specify the values to prompt for scheduling Cognos reports

  1. Yes for all parameters
  2. No
  3. Yes for Compalsury prompts
Answer : A

 



Have any Question or Comment?

Leave a Reply

Exciting Offers

Subscribe to Blog via Email

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 95 other subscribers

Exciting Offers

Exciting Offers

Exciting Offers

Close
%d bloggers like this: